За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Традиційна страва “Огірки”, грудень 2025 року, Хмельниччина. Олександр Ткач
У селах Шрубків та Западинці Меджибізької тергромади з покоління в покоління передають рецепт традиційної страви під назвою "Огірки". Готують рагу у печі на дровах виключно з квашеними огірками та подають на весілля, толокиТолока – це давня українська традиція колективної взаємодопомоги, коли односельці чи сусіди гуртом і безоплатно виконують велику роботу (будують хату, збирають урожай, розчищають поле), а за працю їм дякують частуванням. , різдвяні та великодні свята. Традиція приготування страви була внесена до переліку елементів нематеріальної культурної спадщини Хмельницької області.
Про це Суспільне Хмельницький розповів селищний голова Меджибізької громади Олександр Ткач.
Без "Огірків" раніше не обходилося жодне родинне зібрання. Особливістю страви є використання лише квашених огірків, свіжі або мариновані для цієї страви не підходять, пояснив Олександр Ткач.
"Страва складається із реберець, овочів, квасолі, підсмажки та квашених огірків. Для її приготування слід дотримуватись певної послідовності. Обов'язкове замочування квасолі на ніч. Картоплю, капусту та моркву слід підготувати та нарізати. Квашені огірки теж. Реберця обсмажити. Зробити підсмажкуРед. — з борошна, що є основою для загущення соусів, підлив та супів, яка готується шляхом обсмажування просіяного борошна на сухій сковорідці або в олії до золотистого кольору, потім розводиться бульйоном чи водою і додається в страву для отримання шовковистої консистенції, запобігаючи грудочка. З'єднати усі інгредієнти та тушкувати разом у печі".
З процесом приготування пов’язані й обрядові елементи. За традицією, страву готують жінки старшого покоління, які під час роботи співають народні пісні, пояснив Олександр Ткач. Кулінарна традиція поєднується з усною народною творчістю та родинною пам’яттю.
"Рецепт страви "Огірків" передають від прабабусь до правнуків, він залишається живою частиною культурної спадщини громади. Цю страву готують за давніми правилами, зберігаючи традиції предків".
За словами Олександра Ткача, 25 листопада 2025 року на черговому засіданні Комісії з формування переліку елементів нематеріальної культурної спадщини Хмельницької області традиція приготування кулінарної страви "Огірки" в Меджибізькій селищній тергромаді була внесена до обласного переліку.
