На здоров’я та самопочуття людини безпосередньо впливає якість її раціону. Останнім часом досить популярною темою стало вживання суперфудів. Дехто вважає такі продукти чи не панацеєю від усіх хвороб, тоді як інші – не більш ніж модним трендом, від якого не варто очікувати будь-якої користі. Що ж це насправді таке та з чим його їдять?
До категорії Superfood відносяться продукти виключно природного походження, в яких міститься величезна кількість амінокислот, вітамінів, мінералів, мікро- та макроелементів. Вживання такої їжі допомагає отримувати необхідний об’єм корисних елементів навіть при не надто різноманітному раціоні.
Найчастіше до суперфудів відносять екзотичні ягоди, фрукти та злаки, проте мало хто знає, що деякі з них також ростуть і в українських ґрунтах. Серед найвідоміших і найпопулярніших суперфудів можна виділити такі:
- Ягоди асаї, які дуже багаті на амінокислоти. Вони нормалізують роботу ШКТ, позитивно впливають на серцево-судинну систему та знижують рівень холестерину.
- Чіа – дуже популярний суперфуд, про який чула практично кожна людина. Це насіння містить високий рівень антиоксидантів, крім того воно відмінно втамовує голод, тому його часто використовують при схудненні;
- Спіруліна – водорість, яка росте на озерах Африки та Америки. У ній міститься безліч вітамінів, мінералів і ферментів. Прийом спіруліни позитивно впливає на травлення, підвищує стійкість організму до хвороб та стресів, а також прискорює загоєння ран.
- Кіноа – корисна крупа, яка містить рекордну кількість клітковини, калій, мідь, фосфор, залізо, а також цілий набір різноманітних вітамінів. У її складі немає глютену, тому такий суперфуд відмінно підійде навіть алергікам.
- Капуста калі практично не має смаку, проте в ній містяться антиоксиданти, залізо, кальцій, магній, вітаміни А та В6. Її рекомендують додавати до раціону при анемії, виразці шлунка, підвищеному холестерині та проблемах з гормональним фоном.
Незважаючи на те, що найчастіше суперфудами вважаються екзотичні рослини, такі продукти також можна знайти і на просторах нашої країни.
- Лохина – ягода, що росте в Україні. У ній містяться флавоноїди, які мають антиоксидантний ефект і позитивно впливають на роботу серцево-судинної системи.
- Обліпиха. Ці ягоди – багате джерело каротиноїдів, які позитивно впливають на зір. У них також міститься «гормон щастя» – сератонін, який покращує настрій. Букет вітамінів і мінералів у складі обліпихи благотворно впливає на організм в цілому, тому її радять додавати в раціон взимку і навесні, а також при виникненні авітамінозу.
- Насіння коноплі. Хоча канабіс має досить суперечливу славу, його насіння – ніщо інше як суперфуд. Насіння конопель – відмінне джерело поліненасичених жирних кислот Омега-3 та Омега-6, антиоксидантів, клітковини, вітаміну Е, кальцію, магнію, цинку та інших корисних елементів. Цей продукт, що має протизапальні та бактерицидні властивості, рекомендують до вживання для покращення роботи імунної та серцево-судинної систем, лікування анемії, підвищення потенції.
Звичайно, це далеко не повний список суперфудів, проте досить очевидно, що такі продукти позитивно впливають на роботу різних систем організму і самопочуття людини в цілому.