“Спочатку її готували на весілля”: сімейний рецепт “засипаної капусти” жительки Хмельниччини

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Капуста, з якої готують “засипану”, листопад 2025 року, Хмельниччина. Суспільне Хмельницький

За її словами, зараз особливого приводу для приготування "засипаної капусти" не чекають, тому готують чи не щодня. А Галина — за сімейним рецептом.

"Є такі села, що вони не знають цього зовсім. А в нас готують. Спочатку її готували на весілля. Це мені ще моя бабця варила таке. Так я навчилася від неї".

Господиня ріже цибулю, листопад 2025 року, Хмельниччина. Суспільне Хмельницький

У м’ясний бульйон, розповіла господиня, кладе цілу цибулю і картоплю. Потім додає один із основних інгредієнтів – квашену капусту. Вона вже перемита та віджата. Господиня потім ріже цибулю, частину якої перетирає в макітрі для аромату. Спочатку продукти в каструлі не перемішують.

"Коли ми насипемо пшоно, то його не будемо перемішувати. А коли воно набухне, ми висипаємо вже засмажку, хай трошки покипить. А тоді перемішуємо і вимикаємо".

Для кращого смаку частину цибулі господиня перетирає у макітрі, листопад 2025 року, Хмельниччина. Суспільне Хмельницький

У цій страві більшість інгредієнтів, зазначила Галина Залізко, домашнього виробництва.

"Помідори, сметана, капуста — все домашнє, зі свого городу. Пшоно тільки куплене".

Пшоно, яке додають до “засипної капусти”, листопад 2025 року, Хмельниччина. Суспільне Хмельницький

Особливих секретів приготування, жартувала господиня, не має. Усе кладе "на око", як колись бабуся.

"Вона все казала: того жменьку, того жменьку, і так у неї виходило".

За словами господині, головне не шкодувати продуктів.

"Сметани можна багатенько, буде смачніше".

Галина Залізко розповіла, хоче зберегти місцевий рецепт і вже ділиться ним з онуками.

“Закипна капуста” готується, листопад 2025 року, Хмельниччина. Суспільне Хмельницький

Новини Хмельницького