Сокарня у Хмельницькому: ветеран відкрив власну справу з переробки фруктів у сік

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Яблука у сокарні на етапі їх переробки у сік, вересень 2025 року, Хмельницький. Суспільне Хмельницький

За її словами, подібна послуга для населення є єдиною на теренах Хмельниччини.

"Для того, щоб урожай не псувався. Тому що дуже багато фруктів обпадає. Люди їх не можуть з’їсти просто так, а вдома робити просто немає часу. Тому у нас є така послуга, ми її називаємо "під ключ". Ви приносите яблука, груші, моркву, виноград, тобто те, що ви забажаєте і ми в повному циклі переробляємо це на сік. Це мийка, подрібнення, переробка, пастеризація соку і розлив в пакети, в яких він буде зберігатися можливо навіть більше року", — розповіла Катерина Козачук.

Катерина Козачук, співвласниця сокарні у Хмельницькому, вересень 2025 року, Хмельницький. Суспільне Хмельницький

Чоловік Катерини, ветеран Ярослав Козачук, розповів про відкриття власної справи. Професійне обладнання везли з Литви. Його частково допомогли профінансувати Український ветеранський фонд та грантові кошти.

"Ідея не прийшла спонтанно. На мене вийшов побратим "Пластун" з Тернополя. Вони відкрили в себе в місті сокарню і хотіли масштабуватись, тому запропонував відкрити у співпраці у Хмельницькому", — зазначив Ярослав Козачук.

Ветеран Ярослав Козачук, вересень 2025 року, Хмельницький. Суспільне Хмельницький

Хмельничанин Володимир зазначив, що отримав 40 літрів натурального соку з сімдесяти кілограм домашніх яблук.

"Маю на дачі багато яблук, займатися цим не маю часу. Дізнався, що є така сокарня, тому вирішив їх привезти сюди", — пояснив хмельничанин.

Буклет сокарні у Хмельницькому, вересень 2025 року, Хмельницький. Суспільне Хмельницький

Близько тони продукції переробляють за день у сокарні. На кількість та смак соку впливає сорт фруктів та овочів. Також Катерина Козачук розповіла про вартість на готовий продукт.

"Якщо комплекс з пастеризацією, з фасуванням в упаковку, то трьохлітрове пакування буде коштувати 80 гривень, п'ятилітрове — 120 гривень і десятилітрове — 200 гривень"., — зазначила жінка.

Перероблений сік зберігають в спеціальних упакуваннях, яке може зберігати його термін придатності понад рік, вересень 2025 року, Хмельницький. Суспільне Хмельницький

З її слів, сік розливають сік у спеціальне пакування.

"Bag-in-boxЦе система пакувальної тари, що включає в себе високоміцний багатошаровий пакет, поміщений в жорстку оболонку (картонну коробку, бочку, ящик і т.д.). або Super PouchЦе пакування, що складається з щільного багатошарового комбінованого матеріалу, виробленого шляхом ламінування.. В цьому пакуванні сік може зберігатися в домашніх умовах до року, або навіть більше, якщо сорти яблук були гарні. Воно зручне тим, що має краник. Коли ти вдома наливаєш, то він відкривається і наливається відразу в стакан", — пояснила Катерина Козачук.

В планах у подружжя і надалі розвивати можливості сокарні, розповів Ярослав Козачук.

Смак соку залежить від якості та сортів фруктів, які привозять у сокарню, вересень 2025 року, Хмельницький. Суспільне Хмельницький

Новини Хмельницького