За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Льохи, в яких тримали пивну продукцію, листопад 2025 року, Хмельниччина. Суспільне Хмельницький
Олег Федоров зазначив, що збереглися залишки двох льохів, по 200 квадратних метрів кожен. Над ними відбувався технологічний процес пивоваріння. У льохи через отвори у стелі, скоріше за все, пиво подавали у діжки, де воно й зберігалося.

Ймовірно, це отвори, через які подавали пиво для зберігання, листопад 2025 року, Хмельниччина. Суспільне Хмельницький
"Застосовували під час будівництва вапняковий камінь. Залишки цегли, які там є зараз, можна віднести до середини XIX століття. Є ще залишки дубового перекриття, балками. А ще секрет був у Порічанській особливій воді. Це єдине місце, звідки брали воду для порічанського пива", — пояснив Олег Федоров.

Місце, звідки воду брали для порічанського пива, листопад 2025 року, Хмельниччина. Суспільне Хмельницький
Краєзнавець Дмитро Полюхович розповів, Порічанське пиво експортували до Петербургу і до країн Європи. У 1918 році ця частина Поділля була під окупацією Австро-Угорщини.
"За переказами, офіцер, батьки якого були броварі, побачив, яке файне обладнання, і вивіз все в Угорщину. Потім стояли пусті приміщення. І наш хазяйновитий народ, стоїть же пусте, нікому не потрібне, почав це все розбирати на каміння і на цеглу", — пояснив Дмитро Полюхович.

Напівзруйновані льохи цікаві туристам, листопад 2025 року, Хмельниччина. Суспільне Хмельницький
За його словами, нині напівзруйновані пивні льохи є місцем відвідин для невеликих груп туристів. "Тобто для тих, хто любить, як то кажуть, хащі. Приводив туристів з Києва, з Дніпра. В мене тут були друзі, то звичайно були в захваті, їм це дуже сподобалося. Але для масового туризму, на жаль, Поріччя не підходить сьогодні. Дорога сюди жахлива".
Орендатором броварні у Новому Поріччі був Леон КлявЕ, котрий у 1901 році заснував власну броварню у Проскурові, нині більше відому як хмельницький пивзавод, розповів Дмитро Полюхович.
