За інформацією: Суспільне Хмельницький.
Волонтери ВО “Берегиня” готують для захисників домашні страви. Ольга Синиця
Деражнянський волонтерський осередок "Берегиня", що на Хмельниччині, три роки забезпечує українських військових домашньою їжею. Волонтери отримують підтримку від місцевих жителів та українців з-за кордону.
Про це Суспільне Хмельницький розповіла волонтера Ольга Синиця.
З її слів, у вересні виповниться три роки з моменту заснування волонтерського осередку "Берегиня", що став справжнім тилом для українських військових. Ідея виникла спонтанно, з розмови кількох небайдужих людей, які вирішили об'єднати зусилля, щоб допомагати захисникам.
"Попри те, що на початку до волонтерської роботи долучилося багато людей, з часом їх кількість зменшилася. Причинами стали вік, стан здоров'я та особисті обставини. Проте, осередок продовжує функціонувати завдяки стабільній команді з 10 постійних волонтерів, до яких періодично долучаються нові помічники".
Волонтери ВО “Берегиня” готують для захисників домашні страви, березень, 2025, Хмельниччина. Ольга Синиця
Вона зазначила, що осередок існує завдяки підтримці бізнесменів та небайдужих людей.
"Державної допомоги ми не отримуємо. Продукти для приготування страв збираємо по-різному: приносять місцеві жителі, а частину закуповуємо за кошти, зібрані волонтерами. Значну підтримку надають українці, які працюють за кордоном, надсилаючи фінансову допомогу".
Ольга Синиця розповіла, що місцеві магазини та підприємці також не залишаються осторонь.
"Вони надають нам продукти харчування: м'ясо, рибу, овочі, хліб та інші необхідні інгредієнти. Парафія греко-католицької церкви Володимира Великого регулярно організовує збори коштів та надає різні продукти".
Місцевий житель привіз рибу для приготування страв на фронт, Хмельниччина. Ольга Синиця
За її словами, волонтери готують різноманітні страви для військових, враховуючи їхні побажання.
"Найчастіше ми готуємо макарони з котлетами, відбивними, тушковану курку, налисники з різними начинками, холодець, кров'янку та багато інших страв. Особливою популярність мають печінковий торт та сало з часником".
Жінка поділилася, що проблемою для волонтерів є нестача коштів.
"Щомісяця потрібно близько 5000 гривень лише на заправку газових балонів. Крім того, необхідно купувати спеції, майонез, оцет та інші продукти. Волонтери також натрапляють на труднощі, адже їм доводиться працювати на ногах цілий день, у холодних умовах".
Приготовлені макарони з курячим м’ясом для захисників, березень, 2025, Хмельниччина. Ольга Синиця
Ольга Синиця зазначила, що найбільшою нагородою для осередку є відеозвіти від військових, їхні слова подяки та усвідомлення того, що їхня праця допомагає захисникам.
"Попри труднощі, ми не втрачаємо оптимізму та віри в перемогу. Ми продовжуємо свою роботу, усвідомлюючи, що наша допомога є важливою частиною підтримки української армії".