За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Вікторія Церклевич досліджує локальну історію та гастрономічну культуру Поділля і Волині, грудень 2025 року, Хмельниччина. Суспільне Хмельницький"Хотіли продемонструвати банкетні традиції княжої доби, шляхетсько-аристократичну гастрономічну традицію, почасти гастрономію козацької доби. Маємо на меті дослідити гастрономічний простір української інтелігенції доби Української Народної Республіки. Видання має назву просту, виразну і смачну. Зважаючи на те, що смакові ідентифікатори неможливо передати в книзі, вирішили зробити акцент на візуальних образах".
Співавторка книги, рестораторка Анна Діль розповіла, ілюстрований альманах — це спільний доробок науковців, краєзнавців та рестораторів Хмельниччини.

Ілюстрація страви з гарбуза в альманасі, грудень 2025 року, Хмельницький. Суспільне Хмельницький"Цікавинкою є те, що ми описали ключові інгредієнти, їх є 55. Це ті продукти, які використовуються в наших закладах, які є гастрономічним спеціалітетом, які в нас виросли. Ми маємо історичну підводку до них, де вони використовувалися, хто їх споживав, хто з князів до столу кому їх доставляв".
Анна Діль пояснила, серед продуктів, які входили до страв шляхтичів, є як традиційні: гречка, жито, буряк, так і екзотичні для української гастрономічної традиції, які 200 років тому вирощувалися в подільських маєтках.

Опис інгредієнтів, які використовували у стравах для подільської аристократії, грудень 2025 року, Хмельницький. Суспільне Хмельницький"Щодо інгредієнтів, наприклад, артишок. Це зараз для нас така модна страва, але насправді дуже глибоке коріння, в Полонному вирощується. Наприклад, ікра равлика. Це теж в нас на гастро-вечерях. Ми амюз-буш подаємо на кропив'яному листочку сублімованому з ікрою равлика".
Альманах розраховано на широке коло читачів, зокрема, й туристів — поціновувачів гастрономічної спадщини, які відвідають Хмельниччину, розповіла Вікторія Церклевич.

Рестораторка Анна Діль стала співавторкою книги, грудень 2025 року, Хмельницький. Суспільне Хмельницький"Зараз, до речі, на зміну слову "гурман" прийшло — "фудіст", тобто людина, яка шукає нові смаки. І майже 70% туристів, обираючи туристичний маршрут, цікавляться у свого гіда, туроператора, чим автентичним вони будуть смакувати на цьому шляху".
Зі слів дослідниці, видання "Поділля має свій смак" скеровує до місцевих крафтовиків, ресторанів, до громад, де виготовляють продукти та страви Поділля.
