За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Кожен кущ винограду потребує підготовки до зими, листопад 2025 року, Хмельниччина. Олександр Онищук
Майже дві сотні сортів винограду вирощує на своїй ділянці виноградар з Хмельниччини Олександр Онищук. Цій справі він присвятив 35 років. За словами господаря, виноград — теплолюбна культура, тому кожен кущ потребує ретельної підготовки до холодів.
Як правильно підготувати виноград до зимового періоду садівник Олександр Онищук розповів Суспільне Хмельницький.
За його словами, важливо, щоб ґрунт був достатньо вологим, коли осінь суха варто проводити полив.
"Необхідно, щоб було багато вологи в землі. Тоді лоза підготується до холодів, набере вологи і краще зможе перезимувати".

Обрізку винограду Олександр проводить після опадання листя, листопад 2025 року, Хмельниччина. Суспільне Хмельницький
Олександр Онищук розповів, що наступний етап підготовки — це обрізка. Проводити її необхідно після того, як листя опало.
"В осінньо-зимові обрізки, ми починаємо нормуватиНормування винограду — це , чистити виноград. Виділяємо однорічні лози, які гарно визріли, і залишаємо найближче до штамбаШтамб винограду – це основа куща, що складається з багаторічної деревини, яку формують обрізкою.. Далі все буде обрізатися".
Господар зазначив, що способи обрізки бувають різними.
"Є дві форми обрізки. Заміщення — це коли один із однорічних пагонів, який гарно визрів, залишаємо, а все далі обрізаємо, та кордонна обрізка, коли залишаємо 2-3 бруньки, а інші обрізаємо".

Господар має близько 200 сортів винограду, листопад 2025 року, Хмельниччина. Суспільне Хмельницький
Як розповів Олександр Онищук, наразі на господарстві має близько 200 сортів винограду. Завдяки зміні клімату почав вирощувати не лише морозостійкі сорти.
"У нашому регіоні температура нижче 10-12 градусів не опускається. Тому ми вже почали масово насаджувати такі сорти, як Піно-нуар, Піно Грі, Мерло. Італійські сорти — Санджовезе, Сіра. Також іспанські сорти — Вердехо, Темпранільйо. Є українські сорти — Лівадійський чорний, Гурзуфський рожевий, Дублянський, Цитронний Магарача. Німецькі сорти — Рислінг, Йоханітер, Соляріс. Вони дуже добре набирають цукор і добре ростуть на нашій території".
Виноградар зазначає, правильна обрізка і вчасна підготовка винограду до зими допомагають лозам добре перезимувати та дати гарний урожай наступного року.
