За інформацією: Суспільне Хмельницький.
Висушені рослинні залишки, які з часом перетворяться на добриво, Хмельницький, жовтень 2025 року. Суспільне Хмельницький
З її слів, залишки їжі, очистки фруктів, рослинні відходи з вазонів, які швидко гниють у відрі, Світлана збирає у придбаний ЕМ-компостер.
"На вигляд це звичайне пластикове відро. Але тут є особливість — воно має краник. Коли органіка накопичується, утворюється рідина, так званий "компостний чай". Її потрібно час від часу зливати. Я насипаю відходи, додаю трохи бокаші — це такі мікроорганізми. Їх потрібно зовсім небагато, лише трохи, щоб пересипати шари. Відро щільно закривається, тож у квартирі немає жодного запаху. Потім я все це вивожу в село, де ми просто закопуємо компост у городі".
Світлана розповіла, правильно управляти відходами почала сім років тому. На сьогодні для неї — це звичайна буденна справа.
"В моєму побуті є речі, які допомагають мені менше купувати різних пакувань. Тобто це такі багаторазові, наприклад, торбинки. Я їх завжди беру в магазин. Ще в мене є пляшка багаторазова — насправді дуже важлива річ. Я стараюся не брати напої з собою, в одноразових паперових стаканчиках, якщо вже є такі випадки, я стараюся з собою брати термочашку".
Контейнери для різних видів відходів, Хмельницький, жовтень 2025 року. Суспільне Хмельницький
Зі слів обліковця Центру управління відходами Миколи — Світлана привозить в центр зібрані відходи приблизно раз на місяць. Тут на місці відсортовує їх і викидає у спеціальні баки.
"Світлана приїздить до нас періодично та сортує сміття: поліетилен, папір, металеві баночки. Хмельничани активні в цьому плані".
Світлана Каритун зазначила, що більшість відходів є цінним ресурсом для перероблення та повторного використання, це знижує потребу в первинних матеріалах і зменшує забруднення довкілля.