За інформацією: Суспільне Хмельницький.
Віталій та Яна миють виноград, вересень 2024. Суспільне Хмельницький"Тут посаджений виноград тільки українських селекціонерів. Побачили новинки на виноградному ринку і нам стало цікаво, як же вони поводитимуть себе на Поділлі", — розповіла жінка.
За словами Віталія Мартинюка, вони хочуть вирощувати у Хмельницькому виноград, який не поступатиметься смаковими властивостями за кримський, який він куштував у юнацькі роки.
"Відпочивали в Криму, коли були збори спортивні, і дуже подобались ці краєвиди – виноградники в горах. І, якось, мабуть, воно відклалося".
Виноград, який вирощують хмельничани, вересень 2024. Суспільне Хмельницький
На експериментальній ділянці чотири роки тому подружжя висадило 50 кущів винограду.
"Він почав родити минулого року. Але, щоб сказати, що ми наїлися та змогли скуштувати всі сорти – то цього року він вже більш-менш показав результат, заплодоносив цього року. Може бути таке, що виноград зверху та знизу ділянки по-різному себе показує. Тобто, навіть незначне відхилення в метрах може позначитись на плодах, на силі росту куща", — каже чоловік.
Перший свій виноградник подружжя заснувало вісім років тому на Новоушиччині. Кажуть: навчалися самотужки, запозичували досвід у досвідченіших виноградарів.
Саше з виноградових кісток, вересень 2024. Суспільне Хмельницький"З часом ми зрозуміли, що нам це подобається і вирішили посадити виноградник ще й тут для того, щоб людей знайомити з різними сортами та смаками. Ми запрошуємо людей на дегустацію, адже на ринку практично нереально покуштувати багато і представити, тому можна це зробити у нас", — розповіла Яна Мартинюк.
Нині подружжя робить перші кроки до власного крафтового виробництва – сушать родзинки, вичавлюють з винограду сік, збирають з власної пасіки мед, формують букетики та саше з лаванди.
Виноградна продукція, вересень 2024. Суспільне Хмельницький"В нас троє дітей і ми – таке крафтове виробництво. Наша ідея — природне органічне вирощування. Щодо мінеральних добрив – ми їх не використовуємо взагалі, в нас тільки органічні добрива. Щоб наші діти могли смакувати із куща смачний і корисний виноград, а своїм покупцям мали змогу запропонувати якісний продукт", — каже виноградарка.
Біля кожного сорту — бирка з назвою.
"Зараз у нас представлений сорт "Полонез". Набирає ще цукру, нам би ще трішки сонечка, і можна вже смакувати".
Перші підсумки експерименту на своїй дачній ділянці – які сорти винограду найкраще зарекомендували себе у кліматичних умовах Хмельницького, подружжя планує підбити за кілька років.