Грибний сезон на Хмельниччині: традиції та спогади жительки Хмельниччини Феодосії Бездушняк

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Феодосія Бездушняк збирає у лісі гриби, Хмельниччина, 17 серпня року. Суспільне Хмельницький

У Хмельницькій області триває грибний сезон. У місцевих лісах чимало білих грибів, печериць та сироїжок. 79-річна жителька села Гречинці Феодосія Бездушняк не полишає улюблене хобі навіть у поважному віці.

Про це Суспільне Хмельницький розповіла жителька Летичівського району Феодосія Бездушняк.

"Скільки себе памʼятаю, ще з малечку кожного року ходжу в ліс по гриби. Бували різні роки — і посушливе літо, і дощове. Цього року гарні дощі пройшли, то грибів дуже багато."

Кошики з грибами, які зібрала Феодосія Бездушняк, Хмельниччина, 17 серпня 2025 року. Суспільне Хмельницький

Феодосії Бездушняк вже майже 79 років. Нарікає на біль в ногах. Та не зважаючи на це не відмовляється від походу в ліс.

"Місцеві ліси я знаю — де грибні місця, а куди краще не заходити. Бувало замолоду встаю рано, пораю худобу, дітям їсти наготую та й біжу по ті гриби, назбираю відерце, перечищу їх, відварю і ще й на роботу встигаю. Зараз вже не така швидка. Колись був хороший ліс недалеко від дому. Зараз той ліс зрубали, доводиться чекати дітей та онуків, щоб відвезли у ліс за селом. Сьогодні з правнучкою Соломією вийшли по гриби."

Жінка розповіла що завжди бере тільки ті гриби в яких впевнена.

"Моя мама мене навчила, які гриби можна брати, які ні. Є багато видів яких я не знаю — вони отруйні чи ні. Чую що деякі люди їх беруть, та я не ризикую. Мої улюблені це білі гриби, бабки. Ще люблю опеньки — вони будуть восени. Памʼятаю, як ми завжди збирали їх великими відрами та й навіть мішками. В нас сімʼя велика була тому гриби завжди були у нашому раціоні."

Феодосія Бездушняк з правнучкою Соломією в лісі збирають гриби, Хмельниччина, 17 серпня 2025 року. Суспільне Хмельницький

Найпоширенішими видами у лісах Хмельниччини є білі гриби, боровики, синяки, печериці, сироїжки, польські гриби, хрящі, зонтики. У кожному регіоні їх можуть по різному називати. Кожен з видів має свої особливості приготування.

"Моїй родині завжди смакували найбільше це смажені гриби з картоплею, а взимку це звичайно ж консервовані. Знаю деякі люди ще сушать. Та у моїй сімʼї таке не практикувалося".

Підберезники у лісі Хмельниччини, 17 серпня 2025 року. Суспільне Хмельницький

Феодосія Бездушняк зазначила, що приблизно за годину назбирали удвох з правнучкою два кошики грибів. Більшість з них це білі, решта печериці та сироїжки.

"Перейшли лісом, заглянули під кожен кущик та й зібрали оберемок грибів. Печериці посмажимо. А білі хочу законсервувати".

Новини Хмельницького