За інформацією: Суспільне Хмельницький.
Овочі та м’ясо на ринках обласного центру, вересень-2025 року. Фотоколаж Суспільне Хмельницький
За вісім місяців 2025 року на Хмельниччині найбільше подорожчало м'ясо, олія та масло. Водночас знизилась ціна на картоплю та інші овочі. До кінця року прогнозують поступове зростання вартості окремих продовольчих товарів.
Про це Суспільне Хмельницький розповів заступник начальника управління розвитку підприємництва обласного департаменту економічного розвитку Олег Гарник.
За його інформацією, з початку року в області найбільше здорожчали свинина (на 37%) , вершкове масло (майже на 35%), птиця(на 26%), яблука на (28 %), олія соняшникова (23,4%) та хліб (20,3%).
Водночас відбулось зниження цін на картоплю на 58%, на капусту, моркву, буряк, цибулю — на 15-59% та молоко — на 8%.
"До кінця цього року певні фактори можуть спричинити поступове зростання цін на окремі продовольчі товари — це вартість енергоресурсів, зміни в сезонному виробництві та коливання курсу гривні".
Як зазначив Олег Гарник, разом з тим, цьогоріч в області врожай основних культур залишається на рівні не нижче ніж 2024 року, а по окремих культурах спостерігається його зростання, зокрема пшениці.
"Таким чином, дефіциту зернових не прогнозується. При цьому на формування кінцевої ціни на хліб також значною мірою впливають вартість енергоресурсів, логістика, тому здорожчання може бути в межах 5 %".
Особливих коливань цін на крупи не прогнозується, адже ситуація з врожаєм є стабільною, зазначив заступник начальника управління розвитку підприємництва.
"Протягом першого півріччя 2025 року спостерігалось зростання цін на м’ясо, що обумовлювалось скороченням пропозиції на ринку, проте наразі ціни стабільні. У разі сталих показників вартості та врожайності кормових культур, значних коливань цін на м'ясо протягом вересня – листопада не прогнозується".
З його слів, молочні продукти та яйця характеризуються сезонністю виробництва, тому експерти ринку передбачають поступове зростання цін на ці продукти на 5-8 % до кінця року.
"Ціни на овочі будуть стабільними протягом найближчих місяців завдяки масовому надходженню нового врожаю. Проте в довгостроковій перспективі можливі сезонні коливання. Все залежить від погодних умов, логістики та обсягів виробництва".