За інформацією: Суспільне Хмельницький.
Підприємиця з Полонного займається крафтовим виробництвом олії. Фото: Аліна Вознюк
Молода підприємиця Аліна Вознюк з Полонного, що на Хмельниччині, спочатку захопилася здоровим харчуванням, а потім на основі цього розпочала своє крафтове виробництво. Аліна з чоловіком виробляють сиродавлену олію холодного віджиму.
Про те, як розпочала свою справу, Аліна Вознюк розповіла в етері Українського Радіо Хмельницького.
Коли і чому вам прийшла думка виробляти сиродавлену олію?
До цього нас підштовхнула війна. Ми переїхали до батьків у Полонне і зрозуміли, що нам треба чимось займатися. В нас раніше професії були не позв'язані з якимось виробництвом, але ми хотіли відкрити колись щось своє і працювати назагал. І бажано, щоб це було щось корисне, хороше для людей і для себе, щоб можна було і самим це використовувати. Я взагалі по освіті медична сестра. Я цікавилися здоровим харчуванням, проходила якісь чистки, голодування, і так дізналась за олії, була підписана на закордонних виробників. Побачила такий спосіб віджиму олії, про який багато говорили, що він є справді екологічним, чистим і натуральним, що в цій олії зберігається максимум користі. Показала чоловіку, як віджимають олію, і кажу: "Просто подивись, скільки це коштує, чи можемо собі це дозволити, і як взагалі йде цей бізнес". І чоловік підхопив мою ідею й почав моніторити, дивитися, шукати насіння, цей прес і так почали.
А яке потрібно обладнання? Чи можна його замінити чимось з домашнього посуду, до прикладу?
Ні, домашнім ми нічим так не замінимо. Раніше, коли ми тільки шукали цей прес, їх виготовляв Харків, Дніпро. Тоді під час війни вже не було виробництва, воно зупинилося. Ми купили вживаний прес гідравлічний і діжку. Але зараз, за цих три роки, в нас вже три українських гідропреси. Купували в Рівному і Дніпрі. Ми раніше працювали ручною установкою. Тобто, самі поршнем накачували тиск. Зараз ми вже працюємо на електричній установці. Завдяки кнопкам додаємо тиску в гідравлічному пресі — це набагато зручніше.
Яке приміщення потрібно для виробленої сиродавленої олії, і як ви вирішували це питання?
Так вийшло, що ми приїхали до батьків і тут була літня кухня. Мама нею не користувалася, але вона там повністю зробила ремонт. І це ще стало таким одним поштовхом до того, щоб ми щось почали виробляти. Це нас звільнює від того, щоб шукати, орендувати, а тут вже є готове приміщення, де ми можемо почати щось виготовляти.
А де вичавлену олію треба зберігати?
В нас олія не застоюється, тому що ми працюємо під замовленням. Ми можемо, коли от готуємося до ярмарку, якусь певну кількість олії помістити в холодильник. Ненадовго. Тому що це такий продукт, який не може стояти місяць чи два.
Коли ви починали всю цю справу, вас, окрім чоловіка, ще підтримували рідні, чи відмовляли, зважаючи на ризики бізнесу?
В нас ніхто не вірив, ніхто не розумів, що це взагалі за справа, хто буде купувати цю олію, взагалі казали, нащо вам туди лізти. Але ми якось з чоловіком це зробили. Воно йшло якось інтуїтивно і навіть зараз вже три роки потому, я просто дивуюся часом, як ми так цілеспрямовано йдемо своєю дорогою. Підтримку зверху, від Бога, від всесвіту я дуже відчуваю.
Зараз, коли вже ситуація стабілізувалася, ви впевнилися у своєму виборі, бачите вже свої результати, думаєте про те, аби ще якусь справу почати?
В мене ідей дуже багато. Мені постійно щось хочеться нове, але чоловік мене зупиняє і каже, що не потрібно розпилюватись. Тому, поки що ми займаємося виробництвом олії. В нас безвідходне виробництво. Тобто ми використовуємо саме насіння, видавлюємо олію і отримуємо віджате насіння — шрот, якому теж дуже багато можна знайти застосувань. І його можна потім використовувати як борошно.
Зараз ви і ваші рідні вже регулярно вживаєте свою сиродавлену олію?
Як ми почали працювати, в мене тато став нашим фанатом олії. Він щоранку по столовій ложці вживає сиродавлену олію вже ось три роки. Але так всім рекомендувати не можу. Треба знати свій організм, і вживати за рекомендацією лікаря, тому що не всім можна приймати олію на голодний шлунок.
А який вид олії полюбляє батько? І ви, якому віддаєте перевагу?
Це якось під настрій. Був час, нам подобалась дуже гірчична олія. Потім якось воно перейшло на льон. Зараз нам подобається розторопша. Тато в мене любить гарбузову олію. Чоловіка мама любить олію абрикосових кісточок. І воно так час від часу змінюється.
Що б ви порадили таким молодим людям, які от вагаються, варто чи ні починати свою справу?
Варто, тому що зараз світ змінюється, і ми змінюємося. Варто йти за своїм покликом. От зараз в нас ярмарки відбуваються. Там бачимо багато людей, які починають свої власні справи. Потрібно дивитись на таких людей, які щось почали своє, слухати цих людей. І цим мотивуватися і шукати в собі такий поклик, який може зарядити до створення чогось свого. Зараз люди стають дуже різносторонні. Багато чого роблять своїми руками. Це і прикраси, іграшки, посуд, тарілки. І воно дуже мотивує і заряджає до того, щоб щось теж створювати своє.
Авторка: Алла Коломея.