2023: Будівництво й ремонт укриттів Хмельниччини. Що зробили за рік

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Вхід в одне з укриттів Хмельницького, грудень 2023, Хмельницький. Фото: Суспільне Хмельницький

На Хмельниччині з початку 2023 року відремонтовано 801 укриття, з них 11 — капітально, в 790 укриттях зробили поточні ремонти. На ці роботи витратили понад 30 мільйонів гривень.

Про це Суспільне Хмельницький розповів перший заступник очільника Хмельницької ОВА Сергій Тюрін.

За його словами, наразі тривають капітальні ремонти ще в 41 укритті області, на які виділено 44 мільйони гривень. Окрім того, на Хмельниччині будують 24 нові захисні споруди.

"Також, за програмою "Облаштування безпечних умов у закладах освіти загальної середньої освіти" визначено 9 захисних споруд на які  виділено 47 мільйонів гривень субвенції з державного бюджету. За кошти фонду "Ліквідація наслідків збройної агресії" здійснюється капітальний ремонт укриття одного з медичних закладів області, на що виділено 3,55 мільйона гривень з державного бюджету та 400 тисяч гривень з місцевого", — говорить Сергій Тюрін.

Будівництво укриття в Городку

В Городку будують найбільше в області укриття з найвищим ступенем захисту. Його зведення вартує 48 мільйонів гривень, і, крім 18 мільйонів державної субвенції, будівництво фінансують з місцевого бюджету, розповів перший заступник Городоцького міського голови Артур Косінський.

Бомбосховище буде площею 1440 квадратних метрів і зможе вмістити 1000 людей. Цим укриттям користуватимуться учні, вчителі та технічні працівники двох ближніх навчальних закладів, в яких немає своїх сховищ. Укриття матиме чотири виходи на кожному з яких будуть противибухові двері. Також там буде потужна вентиляція.

За словами Артура Косінського, тендер на будівництво укриття виграла будівельна компанія з Волині, яка запропонувала найнижчу ціну.

Будівництво укриттів у Шепетівці

У Шепетівці планують збудувати укриття для трьох гімназій: №1, №4 та №6. Вартість кожного — майже 6 мільйонів гривень, розповіла заступниця Шепетівського міського голови Галина Безкоровайна.

Будуватимуть для трьох навчальних закладів модульні укриття. Кожне сховище зможе помістити 100 людей.

Будівництво укриттів у Чорноострівській громаді

Модульні укриття "Будинок Хоббіта" будують і у Чорноострівській територіальній громаді. Встановили чотири такі укриття у навчальних закладах. На їх будівництво з місцевого бюджету виділили 9 мільйонів 200 тисяч гривень, сказала голова селищної ради Михайло Дзісь.

"Будинок Хоббіта" — це укриття, яке класифікують як найпростіше, розповіла директорка департаменту освіти та науки Хмельницької ОВА Дарія Басюк. Такі укриття будують на Хмельниччині за кошти громад для тих шкіл, де є невелика кількість дітей.

Будівництво укриття у Хмельницькій школі №12

У Хмельницькій спеціалізованій загальноосвітній школі №12 будують укриття, яке зможе помістити 550 людей. Загальна вартість робіт — майже 38 мільйонів гривень, сказав директор закладу Олег Сивицький.

Тендер на будівництво укриття в школі №12 виграло ТОВ "Інженерно-будівельна компанія "Гайвей". Згідно з аналітичної системи YouControl, її основним видом діяльності є будівництво доріг та автострад, а додатковим — будівництво інших споруд.

Укриття мають обладнати електрикою, водопостачанням, каналізацією, вентиляцією, опаленням, пожежною сигналізацією та інтернетом. Там має бути 38 двоярусних ліжок та 399 стільців. В укритті стоятимуть спеціальні фільтри для фільтрації повітря, тож його можна буде використовувати і як протирадіаційне.

Будівництво укриття у Хмельницькій школі №13

Будують укриття на 250 людей в Хмельницькій загальноосвітній школі №13. Вартість будівництва — понад 23 мільйони гривень, каже директорка закладу Ніна Хулуб.

Укриття матиме два виходи й усі необхідні сантехнічні приміщення.

Будівництво укриття у Хмельницькій школі №19

Укриття, яке розраховане на 350 людей і вартує майже 28 мільйонів гривень, будують у Хмельницькій спеціалізованій загальноосвітній школі №19, сказала директорка закладу Наталя Воронецька.

Сховище оснащене двома входами та виходами. З одної сторони буде влаштований пандус. Також в укриття буде дві точки живлення: від постійних електромереж і резервне від дизель-генератора.

Новини Хмельницького